HÖSTRESAN

12 September 2019 kl. 07.30–14 September 2019, 21.30

RESEPROGRAM 12-14.9.2019

Torsdag 12.9      Start med Wikströms buss   kl. 07.30  från hörnet av Kasabergs- och Sportvägen.

Därefter vanlig rutt: Kasabergs-, Yrjo Liipola-, Breda-, Stations- och Helsingforsvägen.

Vårt första mål är Tavastehus slott, ett av våra medeltida riksslott, som uppfördes i slutet av 1200-talet, kort efter Birger Jarls korstag till Tavastland. Tavastehus slott fungerade som fängelse fram till 1972 med fångar inne i den gamla borgen till och med 1953.

Härifrån åker vi till Heliga korsets kyrka i Hattula, som anses vara den äldsta kyrkan i Tavastland och är berömd för sina välbevarade medeltida väggmålningar. Under medeltiden var kyrkan även ett mål för pilgrimsvandrare.

På båda platser tar lokala guider hand om oss.

Färden går vidare till Päivölä institut i Valkeakoski där vi intar en buffetlunch. Vi fortsätter till Tammerfors för ytterligare några sevärdheter:

•    Museicentret Vapriikki som är inrymt i Tampellas gamla fabriksfastighet.

•    Världens högsta rullstensås - Pyynikkiåsen - med ett utsiktstorn i röd granit. I cafeet vid foten av utsiktstornet får vi smaka på de legendariska munkarna.

•    Besök i tornet ingår.

Incheckning i hotell Scandic Rosendahl, där vi samlas för gemensam middag i restaurangen.

Fredag 13.9         Efter frukosten startar vi mot Raumo. En lokal guide följer med oss på en tur genom gamla Raumo. Vi besöker rådhuset, kyrkan och museet Marela som i tiderna varit skeppsredare Gabriel Granlunds hem.

Dagens buffetlunch serveras pa Villa Tallbo, Gabriel Granlunds sommarvilla.

På eftermiddagen åker vi till Nystad for ett besök i SAAB-museet som har över 100 olika bilar, samt några motorcyklar och flygplan.

Vi avslutar dagen med ett besök i Nousis, Finlands första biskopssäte. Vid Nousis gamla kyrka antas biskop Henrik, Finlands första biskop, ha sin gravplats.

Incheckning och gemensam middag i hotell Scandic Julia i centrala Åbo.

Lordag 14.9        Efter frukosten på hotellet gör vi en färd till Villnäs slott där vi guidas genom ätterna Flemmings och Mannerheims unika herrgård. Villnäs var marskalk Mannerheims barndomshem. Slottet ägs numera av finska staten.

Härifrån åker vi tillbaka till Åbo for en lätt lunch på restaurang Göran.

Vi gör en tidsresa c. 200 år tillbaka i tiden och besöker Klosterbacken, en stadsdel i gamla Åbo som inte förstördes under den stora branden år 1827. Under ledning av en guide beser vi Apoteksmuseet och huset Qwensel, ett av de äldsta bevarade trähusen i Åbo.

Dagen avslutas med en guidad tur genom Åbo slott och middag på bryggerirestaurangen Skola i centrum av Abo.

Efter middagen inleds återresan till Grankulla där vi beräknas vara c. kl. 21.30.Plats
Sydvästra Finland